Kolla in detta
Potatis och löksoppa
Den här soppan är både billig och god. För att det skulle mätta lite bättre
åt vi matmuffins till. Smaklig måltid. Receptet från www.tasteline.com

Ingredienser: (4port.)
8 medelstora potatisar
1 purjolök
1 gul lök
1l vatten
2 hönsbuljongtärningar
vitpeppar
dragon
en skvätt mjölk
en klick smör
1 purjolök
1 gul lök
1l vatten
2 hönsbuljongtärningar
vitpeppar
dragon
en skvätt mjölk
en klick smör
Gör så här:
Skala potatisen och skär i mindre bitar, grovhacka lök och purjolök.
Fräs potatis och lök i en klick smör utan att det får färg. Krydda med
vitpeppar och en nypa dragon. Slå över buljongen och låt koka upp.
Koka på medelvärme i ca 15-20 min till potatisen är ordentligt mjuk.
Slå i en skvätt mjölk (kan uteslutas) och mixa till önskad konsistens
med en stavmixer.
Kycklingfilé i basilika och timjansås
Den här grytan blev himla god. Kyckling och massa kryddor. Jag provade
att ha matbanan till som jag kokade. Det blev dock helt misslyckat och
den var inte alls god. Lärde mig att för att använda matbanan så måste
man ha den i någon typ av sås, till exempel thaigryta med cocosmjölk.

Ingredienser (4 port.)
5 kycklingfiléer
1,5 msk grillkrydda
0,5 msk svartpeppar
1 röd lök
0,5 purjolök
4 st vitlöksklyftor
1,5 dl vatten
1,5 dl rött vin
1 köttbuljongtärning(ar)
1 grönsaksbuljongtärning(ar)
1 st kycklingbuljongtärning(ar)
0,5 msk sambal oelek
0,5 msk basilika
0,5 msk timjan
2 msk balsamicovinäger
1,5 msk kinesisk soja
5,5 dl lättcremfraiche
Gör så här:
Stek och strimla kycklingen. Krydda med grillkrydda på ena sidan och
svartpeppar på den andra. Hacka lök och purjo. Finhacka vitlöken. Låt
det fräsa med kycklingen det allra sista. Koka ihop vatttnet och vinet med
buljongtärningarna. Häll det över köttet. Tillsätt resten av ingredienserna
och låt puttra en stund. Servera potatis, ris eller pasta till och en god sallad.
Matmuffins med spenat, feta, squash och soltorkade tomater
Ett bra tips att ha till mellis eller när man äter till exempel soppa för att det
ska bli lite mer mättande. Receptet från boken "muffins och smoothies"
av C. Lindblad.


Ingredienser: (8 stora eller 16 små muffins)
5 dl vetetmjöl
3,5 dl grahamsmjöl
3 tsk bakpulver
1,5 dl quinoa
1 tsk salt
3 ägg
2,5 dl vatten
1,5 dl naturell yoghurt
1 dl olivolja
50g färsk spenat, riven i stora bitar
200g fetaost, i stora tärningar
1 liten squash, skuren i tunna skivor
8 st soltorkade tomater (eller efter smak)
Gör så här:
Blanda de torra ingredienersna i en stor skål och ställ åt sidan. Koka
quinoan enligt anvisning innan. Vispa äggen ordentligt, rör i vatten,
yoghurt och olivolja. Gör en fördjupning i de torra ingredienserna och
rör i äggblandningen, spenaten, tomaterna och osten. Spara några
osttärningar till garnering. Fördela smeten i smorda formar i höjd med
formkanten. Stick ner några squashbitar och garnera med resten av
osten. Grädda i 25-30 minuter för stora muffins, något kortare för små.
Potatisbullar med stekt ägg och rårörda lingon
Det här tycker jag är ett gott alternativ till vanliga pannbiffar eller köttbullar.
Det är ägg i potatisbullarna och om man steker ett vid sidan om också så
blir det tillräckligt med protein. Det passar också bra att äta vikålssallad till
(pizzasallad). Receptet från www.tasteline.com


Potatisbullar: (4port.)
12 potatisar
1 ägg
1 äggula
0,5 dl vetemjöl
salt och peppar
smör
Gör så här:
Pressa den kokta potatisen. Blanda i ägget och äggulan. Salta och peppra.
Forma smeten till en längd. Dela i 8 bullar. Lägg mjölet på ett fat och vänd
bullarna i mjölet. Stek dem i smör, de ska bli gyllenbruna.
Pizzasallad: (4port.)
1 litet vitkålshuvud
2 msk olivolja
1,5 msk vitvinsvinäger
0,5 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Strimla vitkålen. Detta kan göras med kniv för hand eller i matberedare.
Om du vill ha mjuk och saftig pizzasallad, som på en pizzeria gör då så
här: Stöt vitkålen, gärna med en stöt (som man brukar använda i en
mortel. Eller också kan man "knåda" vitkålen med händerna.n Häll över
olja, vinäger, salt och peppar och rör om. Smaka av. Tillsätt ev. mer av
ovanstående ingredienser efter smak. Låt stå i kylskåp, gärna ½ - 1 dygn
innan servering, men minst 2 timmar.
Stuvad potatis och kycklingkorv
Ibland är det skönt att göra något som inte är så komplicerat och som går
snabbt. Detta är både gott och smidigt att göra.

Stuvad potatis (4port.) - Ingredienser:
12 medelstora potatisar
5 dl mjölk
2 msk margarin/smör
2,5 msk vetemjöl
1 tsk salt salt
Gör så här:
Skala och dela potatisen i små bitar. Kokan den mjuk
och låt den svalna. Gör sedan vit bechamelsås. Ha först
i smör och mjöl, rör tills det har blandat sig. Spä ut med
mjölk. Låt koka upp tills såsen blir tjock. Smaka av med
salt. Rör sedan försiktigt ner potatisen. Servera till exempel
tillsammans med stekt korv.
Falafel i pitabröd med tomatsås
Falafel är perfekt att göra mycket av, sen bara att frysa in och ta fram och tina.

Jag fyradubblade receptet så det blev mycket. Ska dock göra dom betydligt
mindre nästa gång. Kan ätas med antingen pitabröd eller ris/bulgur. Till falafeln
och pitabröd åt jag grönsaker, hemgjord tomatsås och matyoghurt. Mycket gott.

Falafel - ingredienser: (4port.)
recept från www.kokaihop.se
3 dl kikärtor (blötlagda och kokade)
2 st ägg
1 dl mjöl
1 tsk salt, peppar efter smak
1 krm spiskummin
1 krm chili
1 klyfta vitlök
0,5 dl sesamfrö (att rulla dem i, kan uteslutas...hade inte i det)
Gör så här:

Koka kikärtorna enligt förpackningen. Mixa alla ingredienser i en matberedare.
Krydda efter behag och smak. Mjölmängden kan variera, huvudsaken är att det
blir en relativt fast smet. Prova dig fram. Rulla till bullar och stek i olja eller
smör. Om man vill kan man rulla dem i sesamfrö innan stekning.

Tomatsås (8 port.) - ingredienser:
Receptet från www.tasteline.com
1,5 kg tomater
3 gula lökar
5 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 lagerblad
1 msk socker
1,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 msk balsamvinäger
1 msk torkad oregano
(eller 3 msk färsk)
Gör så här:
Klyfta de sköljda tomaterna och skär bort stjälkfästet. Skala och
finhacka löken och skiva vitlöksklyftorna tunt. Fräs lök och vitlök
i olivolja på svag värme i en stor gryta. Löken ska svettas och få
lite färg, men inte bli bränd. Häll ner tomater, lagerblad, socker,
salt, peppar och vinäger. Låt allt koka under lock på låg värme i
ca 1 timme. Såsen kokar samman och blir ganska tjock och trög-
flytande. Dra av grytan från plattan och smula ner torkad eller
finhackad färsk oregano i grytan. Låt såsen dra ytterligare 15 min
innan den serveras. Såsen går utmärkt att frysa in.
Födelsedagsgryta
För en tid sedan fyllde min flickvän år. Då bjöd vi vänner och lagade en god
vegetarisk gryta. I receptet står det soppa, men vi fick den mer till gryta, i alla
fall när den hade stått i kylen ett tag. Tänker att det är grönsakerna som drar
till sig vatten. Receptet kommer ifrån boken "World food café".



Oj vad det kokar...

Harirasoppa (4-6 pers.)
5 msk olivolja
2 hackade rödlökar
2 krossade vitlöksklyftor
1 näve hackad bladpersilja
1 tsk mald ingefära
1 tsk grovmalen svartpeppar
1/2 tsk stött saffran (eller gurkmeja...usch)
1/2 tsk cayennepeppar
1 msk paprikapulver
1 tsk mald koriander
2 medelstora tärnade potatisar
3 tärnade morötter
4 tärnade selleristjälkar
125g gröna linser
2 msk tomatpuré
450g tomater körda i mixer
6 dl grönsaksbuljong
225g kokta kikärter (eller konserverade som fått rinna av...usch)
60g kokta vita bönor (eller konserverade som fått rinna av...usch)
125g sönderbrutna vermiceller (sorts pasta, finns på willys)
saften från 1 citron
salt
Gör så här:
Hetta upp oljan i en stor kastrull och stek löken och vitlöken tills de är
mjuka. Tillsätt persiljan, ingefäran, svartpeppar, saffran (eller gurkmeja),
cayennepeppar, paprikapulvret och koriandern och rör så att det inte
bränner vid. Lägg sedan i potatisen, morötterna och sellerin, de gröna
linserna och tomatpurén. Rör noga och tilsätt de färska mosade tomaterna,
buljongen och så mycket vatten att det täcker alla grönsakerna ordentligt.
Koka upp, sänk värmen och låt det sjuda i 45 minuter. Skumma av och
tillsätt mer vatten vid behov (baljväxter suger upp mycket vatten när man
kokar dem). Rör med jämna mellanrum så att det inte bränner fast. Soppan
(eller grytan om man så vill) ska bli ganska så tjock. Tillsätt efter 45 minuter
de kokta kikärtorna, bönorna och vermicellerna och koka i ytterligare cirka
5 minuter eller tills vermicellerna är mjuka. Häll till sist i cintronsaften och
smaka av med salt.
Sjömansbiff
Det här lagade jag till middag senast. Sjömansbiff med potatis, lök och kött
som får koka i porteröl. Det blev väldigt god smak och något som jag tänker
göra igen. Receptet kommer ifrån www. tasteline.com. Nästa gång kommer
jag nog dock att göra lite tjockare skivor med potatis eftersom dom den här
gången typ kokade sönder helt. Något jag också lärde mig var att det lätt
kokar fast i botten, så det är viktigt att röra om med jämna mellanrum.


Ingredienser (4port.)
500g nötkött, innanlår (jag använde nötrulle)
4st gula lökar
12 st potatisar
0,5 tsk svartpeppar
2 tsk salt
2 st köttbuljong
3 dl vatten
33 cl porteröl
1 st lagerblad
2 msk persilja
Gör så här:
Bryn köttet i smör i omgångar på ganska stark värmen så att det får färg
men inte mer. Skala och skiva löken. Fräs den lätt i smör. Skala och skiva
potatisen.
Blanda potatis, kött och lök i en gryta. Salta och peppra. Lös upp buljongen
i vatten. Tillsätt buljong, porter och lagerblad i grytan. Låt koka på svag
värme under lock tills potatisen är mju och köttet mört, 40-50 minuter.
Strö över finklippt persilja. Servera direkt ur grytan med inlagd gurka,
rårörda lingon och en sallad.
Makaronilåda
Efter att ha inhandlat en ny stor ugnsform i teflon så gjorde jag makaronilåda.
Väldigt enkelt, snabbt och helt okej till vardags. Receptet från www.recept.org



Snart dags för mat...

Ingredienser (4port.)
250g korv eller skinka
400g gul lök
12dl makaroner
4 ägg
4dl mjölk
salt, peppar
Gör så här:
Fräs köttet och lök i stekpanna. Koka makaronerna. Blanda och häll i en
smord form. Blanda ägg, mjölk och salt/peppar. Häll makaroniblandningen
i en smord form och häll mjölkblandningen över (kan ev. behövas lite extra
av denna) Ät förslagsvis med ketchup och sallad.
Rågbröd med russin och frön
Det här brödet är bara en variant på rågbrödet som jag har bakat tidigare.
Receptet hittar du här. Jag har också haft i fikon och pistagnötter, det
receptet hittar du här. Jag funderar lite på vad som är bäst när det gäller
jäsning. Dom sista gångerna har jag låtit det jäsa ovanpå varm ugn. Det
har jäst fint men vet inte om det är det som blir bäst. Jag ska prova att låta
det kalljäsa i kyl under natten. Jag har provat det tidigare och jag upplevde
att bröden blev väldigt bra då.

Snart in i frysen...

Receptet hittar du här. Jag har också haft i fikon och pistagnötter, det
receptet hittar du här. Jag funderar lite på vad som är bäst när det gäller
jäsning. Dom sista gångerna har jag låtit det jäsa ovanpå varm ugn. Det
har jäst fint men vet inte om det är det som blir bäst. Jag ska prova att låta
det kalljäsa i kyl under natten. Jag har provat det tidigare och jag upplevde
att bröden blev väldigt bra då.

Snart in i frysen...

Bönburgare med svarta bönor
Härom dagen gjorde jag bönburgare på svarta bönor. Dom blev okej, men lite
torra. Jag la till ett ägg och ströbröd till receptet då jag tyckte att smeten var lös.
Burgarna blev lite för torra så nästa gång hoppar jag nog över ströbrödet, ev.
med ett ägg till. Men dom blev ändå goda tillsammans med potatismos, receptet
hittar du här. RhodeIsland sås och sallad passar bra att äta till detta. Receptet
på bönburgarna kommer från www.dn.se

Ingredienser:
250g kokta svarta bönor (jag använde färska bönor, inte såna på burk)
1dl bulgur
1dl grönsaksbuljong
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk vetemjöl
1 msk japansk soja
1 krm sambal oelek
1 msk pressad citron
1 msk kapris
Gör så här:
Koka upp buljongen (vatten, lös upp buljongtärningen) och häll i bulgurgrynen.
Låt det koka upp igen och ta ifrån värmen. Låt grynen stå och svälla cirka fem
minuter. Om du använder bönor på burk, låt dem rinna av ordentligt i en sil.
Annars, blötlätt bönorna och koka dem först.
Hacka gul- och vitlöken och lägg i matberedare. Lägg i bulgurgrynen och bönorna
samt mjöl, soja, sambal eller annan stark pepparkrydda och citron. Kör sedan till
färsliknande konsistens. Rör sist i kapris, låt den gärna vara hel (jag mixade den).
Forma sex burgare av den ganska lösa smeten eller klicka ut den i het panna.
Stek burgarna så att de får stekyta och blir ordentligt genomvarma. Servera gärna
med en tomatsallade eller en gurk- och yoghurtsallad. I värmda pitabröd eller
mellan hamburgerbröd funkar också. Man kan förstås också äta burgarna med
potatis eller potatismos som jag gjorde. Den mildare typen av ajvar med paprika
och auberginröra passar också fint.
Yoghursalladen, raita, är en sallad/sås som är ganska vanlig i indisk matlagning.
Ibland strör man på rostade spiskumminfrön, det ger en god kryddig smak. Jag
hade rhodeIsland sås till.
torra. Jag la till ett ägg och ströbröd till receptet då jag tyckte att smeten var lös.
Burgarna blev lite för torra så nästa gång hoppar jag nog över ströbrödet, ev.
med ett ägg till. Men dom blev ändå goda tillsammans med potatismos, receptet
hittar du här. RhodeIsland sås och sallad passar bra att äta till detta. Receptet
på bönburgarna kommer från www.dn.se

Ingredienser:
250g kokta svarta bönor (jag använde färska bönor, inte såna på burk)
1dl bulgur
1dl grönsaksbuljong
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk vetemjöl
1 msk japansk soja
1 krm sambal oelek
1 msk pressad citron
1 msk kapris
Gör så här:
Koka upp buljongen (vatten, lös upp buljongtärningen) och häll i bulgurgrynen.
Låt det koka upp igen och ta ifrån värmen. Låt grynen stå och svälla cirka fem
minuter. Om du använder bönor på burk, låt dem rinna av ordentligt i en sil.
Annars, blötlätt bönorna och koka dem först.
Hacka gul- och vitlöken och lägg i matberedare. Lägg i bulgurgrynen och bönorna
samt mjöl, soja, sambal eller annan stark pepparkrydda och citron. Kör sedan till
färsliknande konsistens. Rör sist i kapris, låt den gärna vara hel (jag mixade den).
Forma sex burgare av den ganska lösa smeten eller klicka ut den i het panna.
Stek burgarna så att de får stekyta och blir ordentligt genomvarma. Servera gärna
med en tomatsallade eller en gurk- och yoghurtsallad. I värmda pitabröd eller
mellan hamburgerbröd funkar också. Man kan förstås också äta burgarna med
potatis eller potatismos som jag gjorde. Den mildare typen av ajvar med paprika
och auberginröra passar också fint.
Yoghursalladen, raita, är en sallad/sås som är ganska vanlig i indisk matlagning.
Ibland strör man på rostade spiskumminfrön, det ger en god kryddig smak. Jag
hade rhodeIsland sås till.
Tips för mjuka kakor
Jag läste ett tips när det gäller muffins och mjuka kakor, hur man ska
göra för att få dom riktigt fluffiga. Tipset var att först vispa socker och
smör (alternativt socker och ägg) länge och sen att använda varm
mjölk istället för kall. Att det är viktigt att blanda alla torra ingredienser
och sikta dem vet jag sedan tidigare. Ska också prova att blanda
ägg/socker/smör-blandningen med dom "torra" istället för tvärtom.
göra för att få dom riktigt fluffiga. Tipset var att först vispa socker och
smör (alternativt socker och ägg) länge och sen att använda varm
mjölk istället för kall. Att det är viktigt att blanda alla torra ingredienser
och sikta dem vet jag sedan tidigare. Ska också prova att blanda
ägg/socker/smör-blandningen med dom "torra" istället för tvärtom.
Thaigryta
Jag tycker om att laga mycket mat på en gång. Det räcker länge och man
kan frysa in i portionsförpackningar. Den här thaigrytan har lite sting i sig
och blev god. Jag typ fyrdubblade receptet som är från www.tasteline.com



Gott med ris till, mums...

Ingredienser:
400g kyckling
1tsk rapsolja
salt och peppar
1st gul lök
1st vitlökslyftor
0,5st chilifrukt
1tsk ingefära riven, färsk
4dl kokosmjölk färsk (jag använde 4st burkar)
500g wokgrönsaker (vitkål, blomkål, gul/röd/orange paprika,
morötter, broccoli, vattenkastanjer, bambuskott)
1 limeskal
2msk kycklingfond (jag hade i en skvätt fisksås och lite mer ostronsås)
2tsk röd currypasta
cashewnötter
Gör så här:
Skär kycklingen i stora bitar. Stek först på hög och sedan på medelvärme
i rapsolja. Salta och peppra. Hacka lök och vitlök och tillsätt dessa. Finhacka
chilli och ingefära och tillsätt desa. Häll i kokosmjölk, grönsaker och rivet
limeskal. Tillsätt thaifond och röd currypasta. Koka i wok i 15 till 20 minuter.
Servera med ris. Obs, var noga med att göra iordning alla grönsaker först
och lägg dom i woken i rätt ordning, beroende på hur lång tid de behöver
på sig för att bli mjuka. Vitkål först etc. Smaklig måltid.
Pumpabröd
Det här brödet blev väldigt gott. Tror dock att min vetesurdeg var lite halvdöd
så jag ska göra om det när jag har startat om en surdeg på vete som lever och
mår bra. Resultatet som inte gjorde mig helt nöjd var att det inte blev så fluffigt
som jag ville ha det, men gott ändå. Receptet är från Jan Hedhs bok "Bröd".
(jag bakar alltid dubbel sats så att det ska räcka lite längre)


Ingredienser, 2 bröd:
500g pumpapuré
500g vetemjöl special
100g grahamsmjöl
150g fint rågmjöl
25g jäst
100g vetesurdeg
50g olivolja
18g havssalt
100g pumpakärnor
100g pumpakärnor till dekor
Gör så här:
Skala en stor pumpa och skär den i bitar. Koka den mjuk i vatten och låt den
rinna av i sil. Kör pumpaköttet till puré i en mixer. Väg upp 500g och frys in
resten till ett senare tillfälle. Väg upp mjölsorterna i en degbunke, lös upp jästen
i den kalla pumpapurén och häll den över mjölet och surdegen.
Knåda degen på lägsta hastighet i 3 minuter och tillsätt oljan. Knåda i ytterligare
7 minuter och tillsätt saltet. Öka hastigheten och knåda degen intensivt i ca 6 min.
Knåda in pumpakärnorna i degen. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock.
Låt vila i 90 minuter och stöt samman degen en gång under tiden.
Lägg degen på ett mjölat bakbord. Rulla degen till två spända bullar och täck med
bakduk. Låt degen vila i 10 minuter. Lägg bröden på en mjölad bakduk. Pensla
med vatten och strö på rikligt med pumpakärnor och siktat fint rågmjöl. Täck med
bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 75 minuter.
Sätt ugnen på 250, med plåten inne. Sätt in bröden i ugnen med en stekspade och
en plåt längst ned i ugnen. Häll i lite iskallt vatten i nedersta plåten. Sänk till 200°
efter 5 minuter. Efter yttlerligare 10 minuter lufta ugnen genom att öppna ugnsluckan
i ca 20 sek. Upprepa två gånger under bakningen. Baka tills brödens inner temp.
är mellan 96 och 98°. Ta ut bröden ur ugnen och låt svalna på galler.