Valnötsbröd

Det senaste brödet som jag har gjort är ett valnötsbröd. Det blev bra
men skorpan blev lite väl hård och det blev lite för kompakt inuti. Men
det var jättegott med valnötter i. (Receptet från Jan Hedhs bok "Bröd").

Bröd

Valnötsbröd (4 bröd, idealisk degtemperatur är 26°)

Ingredienser, fördeg:

- 2g jäst
- 100g vatten
- 150g vetemjöl special
- 2g havssalt

Gör så här:

Lös upp jästen i vattnet och slå över mjölet. Knåda degen i 10 minuter 
på lägsta hastighet. Tillsätt saltet och knåda degen seg och elastisk, 
cirka 5 minuter. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt 
jäsa 3 timmar i rumstemperatur. Degen kan också jäsa i kyl över natten.


Ingredienser, bortgörning:

- 750g vetemjöl special
- 125g fint rågmjöl
- 20g jäst
- 675g vatten (6 3/4 dl)
- 50g olivolja
- 20g havssalt
- 400g valnötter

Gör så här:

Väg upp mjölsorterna i en degbunke och häll över jästen som lösts upp 
i vattnet. Tillsätt fördegen. Knåda degen i 5 minuter på lägsta hastighet
och tillsätt sedan oljan. Knåda ytterligare i 7 minuter. Tillsätt därefter
saltet, öka hastigheten något och arbeta degen elastisk i ytterligare
5 minuter. Krossa valnötterna grovt med en kavel och arbeta in dessa
i degen. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt vila i
60 minuter. Stöt samman degen en gång under tiden.

Lägg upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i fyra bitar. Rulla
till fyra runda bullar. Täck över med duk och låt spänna av i 10 minuter.
Forma avlånga bröd. Lägg dem med skarven nedåt i avlånga eller runda
jäskorgar (eller annat som du har tillgängligt) som mjölats med grahams-
mjöl. Eller låt bröden jäsa med skarven nedåt på en starkt mjölad duk.
Täck över med duk och låt jäsa till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 250°, med plåten inne i ugnen. Sätt bröden på plåten i
ugnen. Spraya med hjälp av en blomspruta in rikligt med vatten. Sänk
temperaturen till 200° efter 5 minuter. Efter ytterligare 10 minuter, lufta
ugnen genom att öppna ugnsluckan. Upprepa 2 gånger under bakningen.

Baka bröden i totalt 50 minuter för att få en kraftig skorpa (innertemperaturen
ska vara ca 96-98°). Ta ut bröden och sätt dem på ett galler. Spruta bröden
med vatten så krackelerar de vackert. 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0