Lite grövre vetesurdegsbröd utan jäst
För en tid sedan bakade jag ett surdegsbröd baserat på vetesurdeg.

Det skulle bara vara surdeg, ingen jäst. Jag är van att använda både
och och var inte säker på att det skulle jäsa som det skulle, men det
visade sig gå bra. Jag bytte ut lite av vetemjölet i receptet mot rågmjöl
för att få ett lite grövre bröd. Jag gör i princip alla bröd på rågsurdeg
eftersom jag föredrar grövre bröd och tycker det blir godare så det här
var mer av ett test. (recept från www.paindemartin.se)

Dag1
Ingredienser:
100g vetsurdegsgrund
200g ljummet vatten
150g special
50g rågmjöl
Gör så här:
Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke, täck med plast
och stäl lite lagom varmt under natten. Lagom temperatur är 24-30°.
Dag2
Ingredienser:
Surdegen från gårdagen
450g vatten
750g vetemjöl special (jag bytte ut 2/3 mot rågmjöl för att få lite grövre bröd)
20g salt
Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom saltet och kör 8 minuter i degblandare
(5 minuter på låg hastighet och 3 minuter med lite mer fart). Tillsätt saltet
och kör ytterligare 2 minuter. Degen ska ha bra spänst och bör släppa
en aning från bunkens kanter. Den ska vara aningen klibbig utan att
kleta fast på fingrarna om man tar i den. Känns den inte klar, låt vila i 5 min.
och kör sedan några minuter till.
Smörj en plastlåda med raps- eller annan neutral olja, lägg över degen i
lådan och sätt på locket. Markera gärna på lådan var degen befinner sig
så att har du koll på hur den jäser. Låt degen jäsa tills den uppnått dubbel
storlek, vilket kan ta 3-5 timmar. Under tiden den jäser viker du ihop degen
tre gånger där den ligger i lådan. Första gången efter en timme, därefter
med 30 minuters mellanrum (tryck ut luften innan du viker den). Med blöta
händer viker du degen från vänster in mot mitten och från höger mot mitten.
Sätt ugnen på 275 grader i god tid. Placera en plåt eller baksten i mitten
av ugnen och en plåt på nedersta hyllan. Vänd upp degen på ett mjölat
bakbord och dela den i två delar. Utan att trycka ut luften ur degen, forma
den till en rund limpa genom att vida den med skarven nedåt. Sätt in brödet
i ugnen och lägg några isbitar på den undre plåten (jag brukar använda
kallt vatten som jag har haft i frysen). Sänk genast temperaturen till 250°.
Efter 15 minuter sänker du till 200° och vädrar ugnen genom att öppna
och stänga luckan. Upprepa vädringen ungefär var 5:e minut tills brödet
är färdigt. Ta ut brödet när innertemperaturen är ca 96°. Låt svalna på galler.
Kommentarer
Trackback