Baguetter med köttpaté och saltgurka
För ett tag sedan var vi bjudna till ett knytkalas med franskt tema. Vi skulle
göra en förrätt och det blev hembakade baguetter och köttpaté med små
saltgurkor. Det kändes verkligen franskt. Gott blev det också. Receptet
på patén kommer från www.coop.se och det för baguetterna från boken
"Bröd" av Jan Hedh.


Köttpaté (6-8 port.)
Ingredienser:
500g nötfärs
2 dl buljong (1/2 buljongtärning + vatten)
1 liten gul lök
1 1/2 tsk salt
200g leverpastej, bredbar
2 krm svartpeppar
1 tsk timjan eller oregano
1-2 vitlöksklyftor
2 msk vetemjöl
2 ägg
Gör så här:
Lös upp buljontärningen och låt buljongen svalna. Smörj en
avlång brödform. Skala och finhacka löken. Sätt på ugnen.
Blanda färsen först med salt, sedan med lök, pastej och peppar.
Ha även i pressad vitlök och timjan/oregano. Tillsätt sedan även
mjöl, ägg och buljongen. Rör tills färsen är blandad och lägg
sedan smeten i formen, släta till den på ytan. Grädda den i den
nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Tag ur den ur formen och
låt den stå inne i ugnen i en ugnsfast form så att den får yta även
på andra sidan. Servera tillsammans med cournichons (små
saltgurkor.)
Franska baguetter med poolish
Ingredienser: (4st bröd)
Poolish (konsistens som pankakssmet):
5g jäst
300g vatten, 20°C (3dl)
300g vetemjöl special
Bortgöring:
6g jäst
300g vatten, 20°C (3dl)
700g vetemjöl special
16g havssalt
Gör så här:
Poolish: Lös upp jästen i vattnet med en visp i en 2-liters bunke.
Tillsätt vetemjöl och vispa massan slät. Låt jäsa övertäckt med
plast minst 4 timmar i rumstemperatur eller över natten i kyl.
Poolishen är färdigjäst när den blir hålig i mitten.
Bortgöring: Lös upp jästen i vattnet, tillsätt poolish och vetemjöl
och knåda degen i 13 minuter på låg hastighet. Tillsätt saltet,
öka hastigheten och knåda degen i 7 minuter. Lägg degen i en
lätt inoljad plastlåda med lock och låt vila i 90 minuter i rums-
temperatur.
Skär därefter av och väg upp bitar på 350g. Vik samman bitarna
som ett treslag. Låt vila under bakduk i 15 minuter. Forma till
avlånga baguetter genom att rulla ut degen från mitten och spetsa
ändarna lite. Vrid ägen baguetterna ett varv åt respektive håll i
de olika ändarna. Lägg dem på en mjölad duk och drag upp tyget
mellan baguetterna så att de jäser uppåt istället för åt sidorna.
Jäs 75 minuter i rumstermperatur eller tills de har fördubblat sin
storlek. Sätt ugnen på 240°C. Snitta fyra stycken snitt diagonalt
tvärs över respektive baguettes kortsida.
Spruta in rikligt med vatten med hjälp av en blomspruta. Lägg en
djup plåt i botten av ugnen och lägg i isbitar för att få upp ånga i
ugnen. Grädda bröden i mitten av ugnen, total baktid ca 30 min.
Sänk ugnen till 200°C efter fem minuter. Efter ytterligare 10 min,
lufta ugnen genom att öppna ugnsluckan i 15 sek. Upprepa två
gånger under baktiden. Tag ut baguetterna och ställ dem på
galler. Låt svalna och ät dem färska, gärna med paté och små
saltgurkor.
Kommentarer
Trackback