blev mycket. Jag gjorde den i långpanna och det var perfekt. Det enda
var att den långpannan som jag använde inte var tillräckligt djup så jag
ska fixa en som är djupare. Potatisen blev inte helt perfekt fast än att jag
lät den stå inne i 60 minuter. Så jag ska låta den stå längre nästa gång
och lägga lite aluminiumfolie över i slutet.



Moussaka är numer en av mina favoriter i matväg. Det som är bra och som
jag tycker om med gratänger i allmänhet är att det passar så bra att frysa
in i portionsförpackningar och bara ta fram och värma.

Ingredienser: (1 överfylld långpanna)
1kg köttfärs
5-6 gula lökar
20 st champinjoner
2 burkar krossade tomater
8 msk tomatpuré
2 buljongtärnningar
4 auberginer
15 potatisar
sås:
375g smör
4dl mjöl, cirka
2 liter mjölk
Gör så här:
Stek köttfärsen så att den får färg, salta och peppra. Stek löken för sig
och bland den med köttfärsen. Stek champinjoner för sig och blanda
i det tillsammans med det andra. Häll i krossade tomater, buljongtärning
och tomatpuré. Smaka av och lägg i en skål, ställ åt sidan.
Skiva auberginerna och lägg skivorna på dubbelvikt hushållspapper.
Strö havssalt på dem och låt ligga i ca 20 minuter tills dess att det har
blivit vatten på dem. Torka bort saltet och vattnet med husshållspapper
och stek dem på båda sidor tills att de har fått fin färg. Lägg åt sidan.
Skala och skiva potatisen och lägg den i en skål. Ställ åt dessa åt sidan.
Gör såsen genom att smälta smöret i en stor kastrull. Tillsätt sedan mjölet
samtidigt som du rör om hela tiden. Konsistensen ska bli ganska fast och
grynig. När den är det häller du i mjölk, lite i taget och rör samtidigt hela
tiden. När all mjölk är i kastrullen fortsätter du att vispa tills att det kokar
upp, då tjocknar såsen och den är färdig. Ställ denna åt sidan.
Smörj sedan långpannan med smör/margarin och börja med ett lager av
såsen i botten. Lägg efter det i ett lager köttfärssås följt av ett lager med
aubergin och sist ett lager med potatis. Fortsätt sedan med ett nytt lager
sås och och så vidare. Två lager av varje tycker jag blev lagom, mer gick
dessutom inte i långpannan - den blev överfull. Det är viktigt att sluta
med ett lager sås och att täcka allting. Använd en slickepott för att breda
ut den över hela gratängen. Låt stå i ugnen minst 60 minuter. Känn med
sticka om den är färdig. Lägg aluminiumfolie över på slutet om det behövs,
för att den inte ska bli bränd. Ät och njut.

0