matlust
Mjuk pepparkaka
Det mesta av kakor var slut i frysen så jag har bakat *yiii*. Mjuk pepparkaka
blev det. Har inte smakat den ännu men jag tror att den blev bra. Det var 
dock lite för lite smet i receptet för att passa min kakform så nästa gång ska
jag göra en och en halv sats. Det som jag har lärt mig är viktigt när man
bakar mjuka kakor är att det är viktigt hur man blandar i torra ingredienser.
Först blandar jag mjöl tillsammans med eventuella kryddor, bakpulver etc.
Sen siktar jag allting och vänder ner det försiktigt. Receptet är ifrån boken
"vår bakbok" av Barbro Lindgren och Birgitta Villner Gyllenram.

mjukpepparkaka

Ingredienser:
100g margarin eller smör
2 1/2 dl brun farin
2 ägg
1 1/2 dl gräddfil eller filmjölk
3 dl vetemjöl
1 msk malen kanel
1 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk malen ingefära
1 tsk bikarbonat

Gör så här:
Värm ugnen till 175°, smörj och bröa formen. Rör rumsvarmt fett och socker
poröst, använd gärna matberedare. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Rör ner
gräddfil eller filmjölk och sikta/vänd ner tillsist mjölet tillsammans med kryddor
och bikarbonat i smeten. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen
i 50-60 minuter. Låt kakan svalna i 5-10 minuter innan den stjälps upp. Låt
svalna på galler.
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress