Äpplekaka
Näst på tur att baka var äpplekaka. De gånger som jag har bakat muffins
tidigare så har jag inte alls blivit nöjd. De har blivit kompakta och inte så
fluggiga och saftiga som jag har velat. Sen läste jag på nätet att det är viktigt
att sikta mjölet och att vända ner det försiktigt så att man inte förstör den luft
som man har skapat när man har vispat ägg och socker pösigt. Äpplekakan
blev jättelyckad. (recept från Jan Hedhs bok "bröd").


Ingredienser:
300g äpple
5g kanel
10g socker
160g smör
340g socker
rasp av en citron
100g ägg (2st)
200g mjölk (2dl)
300g vetemjöl
12g bakpulver
160g skorpmjöl till formen
25g smör till formen
Gör så här:
Skala ca 300g äpple, kärna ur, skär klyftor och blanda med kanel och
socker. Rör det rumstempererade smöret och sockret lätt och luftigt.
Riv den tvättade citronen på ett rivjärn och lägg raspet i smöret. Tillsätt
äggen, ett och ett under omrörning. Tillsätt mjölken, sikta ner mjölet
(vänd ned försiktigt) och bakpulvret (blanda innan) i bunken och rör till
en smidig smet.
Sätt ugnen på 175°. Smöra formen och strö i rikligt med skorpmjöl. Häll
i smeten och fördela äppleklyftorna ovanpå. Baka i ca 45-50 minuter,
kontrollera med en sticka att äpplekakan är genombakad (stickan ska
vara "torr"). Ta ut kakan ur ugnen och stjälp upp den på galler. Låt svalna.
Kommentarer
Trackback