Äpplekaka

Näst på tur att baka var äpplekaka. De gånger som jag har bakat muffins 
tidigare så har jag inte alls blivit nöjd. De har blivit kompakta och inte så 
fluggiga och saftiga som jag har velat. Sen läste jag på nätet att det är viktigt 
att sikta mjölet och att vända ner det försiktigt så att man inte förstör den luft 
som man har skapat när man har  vispat ägg och socker pösigt. Äpplekakan 
blev jättelyckad. (recept från Jan Hedhs bok "bröd").

applekaka

Ingredienser:

300g äpple
5g kanel
10g socker

160g smör
340g socker
rasp av en citron
100g ägg (2st)
200g mjölk (2dl)
300g vetemjöl
12g bakpulver

160g skorpmjöl till formen
25g smör till formen


Gör så här:

Skala ca 300g äpple, kärna ur, skär klyftor och blanda med kanel och 
socker. Rör det rumstempererade smöret och sockret lätt och luftigt.
Riv den tvättade citronen på ett rivjärn och lägg raspet i smöret. Tillsätt 
äggen, ett och ett under omrörning. Tillsätt mjölken, sikta ner mjölet 
(vänd ned försiktigt) och bakpulvret (blanda innan) i bunken och rör till 
en smidig smet.

Sätt ugnen på 175°. Smöra formen och strö i rikligt med skorpmjöl. Häll 
i smeten och fördela äppleklyftorna ovanpå. Baka i ca 45-50 minuter,
kontrollera med en sticka att äpplekakan är genombakad (stickan ska
vara "torr"). Ta ut kakan ur ugnen och stjälp upp den på galler. Låt svalna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0