så jag ska göra om det när jag har startat om en surdeg på vete som lever och
mår bra. Resultatet som inte gjorde mig helt nöjd var att det inte blev så fluffigt
som jag ville ha det, men gott ändå. Receptet är från Jan Hedhs bok "Bröd".
(jag bakar alltid dubbel sats så att det ska räcka lite längre)


Ingredienser, 2 bröd:
500g pumpapuré
500g vetemjöl special
100g grahamsmjöl
150g fint rågmjöl
25g jäst
100g vetesurdeg
50g olivolja
18g havssalt
100g pumpakärnor
100g pumpakärnor till dekor
Gör så här:
Skala en stor pumpa och skär den i bitar. Koka den mjuk i vatten och låt den
rinna av i sil. Kör pumpaköttet till puré i en mixer. Väg upp 500g och frys in
resten till ett senare tillfälle. Väg upp mjölsorterna i en degbunke, lös upp jästen
i den kalla pumpapurén och häll den över mjölet och surdegen.
Knåda degen på lägsta hastighet i 3 minuter och tillsätt oljan. Knåda i ytterligare
7 minuter och tillsätt saltet. Öka hastigheten och knåda degen intensivt i ca 6 min.
Knåda in pumpakärnorna i degen. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock.
Låt vila i 90 minuter och stöt samman degen en gång under tiden.
Lägg degen på ett mjölat bakbord. Rulla degen till två spända bullar och täck med
bakduk. Låt degen vila i 10 minuter. Lägg bröden på en mjölad bakduk. Pensla
med vatten och strö på rikligt med pumpakärnor och siktat fint rågmjöl. Täck med
bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 75 minuter.
Sätt ugnen på 250, med plåten inne. Sätt in bröden i ugnen med en stekspade och
en plåt längst ned i ugnen. Häll i lite iskallt vatten i nedersta plåten. Sänk till 200°
efter 5 minuter. Efter yttlerligare 10 minuter lufta ugnen genom att öppna ugnsluckan
i ca 20 sek. Upprepa två gånger under bakningen. Baka tills brödens inner temp.
är mellan 96 och 98°. Ta ut bröden ur ugnen och låt svalna på galler.

0