vegetarisk gryta. I receptet står det soppa, men vi fick den mer till gryta, i alla
fall när den hade stått i kylen ett tag. Tänker att det är grönsakerna som drar
till sig vatten. Receptet kommer ifrån boken "World food café".



Oj vad det kokar...

Harirasoppa (4-6 pers.)
5 msk olivolja
2 hackade rödlökar
2 krossade vitlöksklyftor
1 näve hackad bladpersilja
1 tsk mald ingefära
1 tsk grovmalen svartpeppar
1/2 tsk stött saffran (eller gurkmeja...usch)
1/2 tsk cayennepeppar
1 msk paprikapulver
1 tsk mald koriander
2 medelstora tärnade potatisar
3 tärnade morötter
4 tärnade selleristjälkar
125g gröna linser
2 msk tomatpuré
450g tomater körda i mixer
6 dl grönsaksbuljong
225g kokta kikärter (eller konserverade som fått rinna av...usch)
60g kokta vita bönor (eller konserverade som fått rinna av...usch)
125g sönderbrutna vermiceller (sorts pasta, finns på willys)
saften från 1 citron
salt
Gör så här:
Hetta upp oljan i en stor kastrull och stek löken och vitlöken tills de är
mjuka. Tillsätt persiljan, ingefäran, svartpeppar, saffran (eller gurkmeja),
cayennepeppar, paprikapulvret och koriandern och rör så att det inte
bränner vid. Lägg sedan i potatisen, morötterna och sellerin, de gröna
linserna och tomatpurén. Rör noga och tilsätt de färska mosade tomaterna,
buljongen och så mycket vatten att det täcker alla grönsakerna ordentligt.
Koka upp, sänk värmen och låt det sjuda i 45 minuter. Skumma av och
tillsätt mer vatten vid behov (baljväxter suger upp mycket vatten när man
kokar dem). Rör med jämna mellanrum så att det inte bränner fast. Soppan
(eller grytan om man så vill) ska bli ganska så tjock. Tillsätt efter 45 minuter
de kokta kikärtorna, bönorna och vermicellerna och koka i ytterligare cirka
5 minuter eller tills vermicellerna är mjuka. Häll till sist i cintronsaften och
smaka av med salt.

0