matlust
Falafel i pitabröd med tomatsås
Falafel är perfekt att göra mycket av, sen bara att frysa in och ta fram och tina. 
Jag fyradubblade receptet så det blev mycket. Ska dock göra dom betydligt
mindre nästa gång. Kan ätas med antingen pitabröd eller ris/bulgur. Till falafeln 
och pitabröd åt jag grönsaker, hemgjord tomatsås och matyoghurt. Mycket gott.

falafel2

Falafel - ingredienser: (4port.)
recept från www.kokaihop.se

3 dl kikärtor (blötlagda och kokade)
2 st ägg
1 dl mjöl
1 tsk salt, peppar efter smak
1 krm spiskummin
1 krm chili
1 klyfta vitlök
0,5 dl sesamfrö (att rulla dem i, kan uteslutas...hade inte i det)


Gör så här:
Koka kikärtorna enligt förpackningen. Mixa alla ingredienser i en matberedare. 
Krydda efter behag och smak. Mjölmängden kan variera, huvudsaken är att det
blir en relativt fast smet. Prova dig fram. Rulla till bullar och stek i olja eller 
smör. Om man vill kan man rulla dem i sesamfrö innan stekning.

falafel1

Tomatsås (8 port.) - ingredienser:
Receptet från www.tasteline.com

1,5 kg tomater
3 gula lökar
5 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 lagerblad
1 msk socker
1,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 msk balsamvinäger
1 msk torkad oregano 
(eller 3 msk färsk)


Gör så här:
Klyfta de sköljda tomaterna och skär bort stjälkfästet. Skala och 
finhacka löken och skiva vitlöksklyftorna tunt. Fräs lök och vitlök 
i olivolja på svag värme i en stor gryta. Löken ska svettas och få 
lite färg, men inte bli bränd. Häll ner tomater, lagerblad, socker, 
salt, peppar och vinäger. Låt allt koka under lock på låg värme i 
ca 1 timme. Såsen kokar samman och blir ganska tjock och trög-
flytande. Dra av grytan från plattan och smula ner torkad eller 
finhackad färsk oregano i grytan. Låt såsen dra ytterligare 15 min 
innan den serveras. Såsen går utmärkt att frysa in. 








Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress