Jag fyradubblade receptet så det blev mycket. Ska dock göra dom betydligt
mindre nästa gång. Kan ätas med antingen pitabröd eller ris/bulgur. Till falafeln
och pitabröd åt jag grönsaker, hemgjord tomatsås och matyoghurt. Mycket gott.

Falafel - ingredienser: (4port.)
recept från www.kokaihop.se
3 dl kikärtor (blötlagda och kokade)
2 st ägg
1 dl mjöl
1 tsk salt, peppar efter smak
1 krm spiskummin
1 krm chili
1 klyfta vitlök
0,5 dl sesamfrö (att rulla dem i, kan uteslutas...hade inte i det)
Gör så här:

Koka kikärtorna enligt förpackningen. Mixa alla ingredienser i en matberedare.
Krydda efter behag och smak. Mjölmängden kan variera, huvudsaken är att det
blir en relativt fast smet. Prova dig fram. Rulla till bullar och stek i olja eller
smör. Om man vill kan man rulla dem i sesamfrö innan stekning.

Tomatsås (8 port.) - ingredienser:
Receptet från www.tasteline.com
1,5 kg tomater
3 gula lökar
5 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 lagerblad
1 msk socker
1,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 msk balsamvinäger
1 msk torkad oregano
(eller 3 msk färsk)
Gör så här:
Klyfta de sköljda tomaterna och skär bort stjälkfästet. Skala och
finhacka löken och skiva vitlöksklyftorna tunt. Fräs lök och vitlök
i olivolja på svag värme i en stor gryta. Löken ska svettas och få
lite färg, men inte bli bränd. Häll ner tomater, lagerblad, socker,
salt, peppar och vinäger. Låt allt koka under lock på låg värme i
ca 1 timme. Såsen kokar samman och blir ganska tjock och trög-
flytande. Dra av grytan från plattan och smula ner torkad eller
finhackad färsk oregano i grytan. Låt såsen dra ytterligare 15 min
innan den serveras. Såsen går utmärkt att frysa in.

0