Surdegsbröd med hasselnötter och russin
Det senast brödet som jag har gjort är ett surdegsbröd med hasselnötter

och russin. Jag tyckte det blev gott men även detta lite kompakt, inte riktigt
så fluffigt som jag ville att det skulle bli. Men gott ändå blev det. Egentligen
skulle det göras på bara vetemjöl men jag bytte ut 1/3 mot rågmjöl för att
få ett lite grövre bröd. (Recept från www.goffa.se). Jag gjorde även en och
en halv sats för att det skulle bli lite mer bröd.

Surdegsbröd med hasselnötter och russin (4 stycken bröd)
Ingredienser:
100 g russin
100 g hasselnötter
500 g vatten
850 g vete (jag bytte ut 1/3 mot rågmjöl)
200 g fördeg (eller rågsurdeg)
25 g jäst
30 g mörk sirap
15 g salt
100 g hasselnötter
500 g vatten
850 g vete (jag bytte ut 1/3 mot rågmjöl)
200 g fördeg (eller rågsurdeg)
25 g jäst
30 g mörk sirap
15 g salt
Gör så här:
Lägg russinen i blöt och rosta hasselnötterna i ugn på 200 grader,
i cirka 10 minuter. Väg upp och blanda samtliga ingredienser utom
salt, russin och nötter. Kör i degblandare cirka 10-15 minuter, eller
knåda för hand tills degen är smidig och lite blank. Tillsätt salt och
kör ytterligare 3-4 minuter. Tillsätt russin samt nötter och se till att
de blir väl inblandade i degen - degen ska vara lite kladdig.
Låt degen vila i bunken cirka 30–45 minuter. Degen ska nu kännas
fast men inte hård på ytan. Dela degen i tre lika delar (jag gjorde fyra
bröd med mer deg) och knåda ihop dem till avlånga limpor. Mjöla en
linnehandduk och lägg bröden med ”sömmen” neråt, vecka och mjöla
mellan varje limpa. Låt jäsa i cirka 1,5–2 timmar.
Vänd upp bröden (så att sömmen kommer uppåt – bröden kommer nu
att spricka upp på ett vackert sätt i ugnen) på plåt och grädda i 30–40
minuter (jag gräddade mina i 60 min eftersom degvikten var större),
längst ned i ugnen. De första 5 minuterna 250° sedan 200°. Spraya
rikligt med vattenflaska i ugnen när du sätter in bröden. Lufta ugnen
efter 15 minuter och två gånger till under baktiden. Innertemperaturen
i bröden ska ligga på 96–100 grader när de är klara.
Kommentarer
Trackback