Salta kex
Efter det var det dags att göra salta kex. I receptet ingår egentligen

inte salt men man kan lägga till det om man vill. Jag har gjort dem
två gånger. Första gången blev det lite för lite salt. Andra gången
blev det lite för mycket salt och dom blev lite för tjocka och inte
gräddade tillräckligt. Tredje gången gillt heter det väl, då ska dom
bli perfekta. (recept från www.vegania.net)

Salta sesamkex
Ingredienser:
1 dl grahamsmjöl
1 ½ dl vetemjöl
¼ tsk salt
½ dl sesamfrön
1 dl vatten
50 g veg margarin
1 ½ dl vetemjöl
¼ tsk salt
½ dl sesamfrön
1 dl vatten
50 g veg margarin
Gör så här:
Smält margarinet. Rör ner mjölsorterna, saltet och sesamfröna i vattnet,
tillsätt margarinet och rör till en smidig deg som inte är kladdig (tillsätt
lite mer mjöl om den känns kladdig). Täck över och ställ in i kylen en
stund, gärna ½-1 timme. Dela i två delar och kavla ut tunt, till några
millimeters tjocklek, på lätt mjölat bakbord. Ta ut kex med runda mått
eller skär i rutor. Lägg över på en plåt. Baka i 225 grader i 8-10 min,
tills de fått fin färg. Kexen går bra att frysa.
Variation: när du kavlat ut degen lite grann, strö på lite grovkrossad salt
(gourmetsalt), kavla sen ut helt och gör som ovan, så får du salta kex!
Om du vill kan du använda bara vetemjöl, men det är förstås nyttigare
med en del grahamsmjöl i också.
Kommentarer
Trackback