Salta kex

Efter det var det dags att göra salta kex. I receptet ingår egentligen
inte salt men man kan lägga till det om man vill. Jag har gjort dem
två gånger. Första gången blev det lite för lite salt. Andra gången
blev det lite för mycket salt och dom blev lite för tjocka och inte 
gräddade tillräckligt. Tredje gången gillt heter det väl, då ska dom 
bli perfekta. (recept från www.vegania.net)

salta kex

Salta sesamkex

Ingredienser:

1 dl grahamsmjöl
1 ½ dl vetemjöl
¼ tsk salt
½ dl sesamfrön
1 dl vatten
50 g veg margarin

Gör så här:

Smält margarinet. Rör ner mjölsorterna, saltet och sesamfröna i vattnet, 
tillsätt margarinet och rör till en smidig deg som inte är kladdig (tillsätt 
lite mer mjöl om den känns kladdig). Täck över och ställ in i kylen en 
stund, gärna ½-1 timme. Dela i två delar och kavla ut tunt, till några 
millimeters tjocklek, på lätt mjölat bakbord. Ta ut kex med runda mått 
eller skär i rutor. Lägg över på en plåt. Baka i 225 grader i 8-10 min, 
tills de fått fin färg. Kexen går bra att frysa. 

Variation: när du kavlat ut degen lite grann, strö på lite grovkrossad salt 
(gourmetsalt), kavla sen ut helt och gör som ovan, så får du salta kex! 
Om du vill kan du använda bara vetemjöl, men det är förstås nyttigare 
med en del grahamsmjöl i också.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0